Jeśli szukasz najlepszych herbat, to świetnie trafiłeś!

Zamknij

Przepisy z zieloną herbatą

Strona główna / Przepisy z zieloną herbatą

zielone lody

Składniki:
200 ml śmietanki 30%
80 g cukru trzcinowego
5-7 g zielonej herbaty AKI matcha
3 jajka
3 łyżki wrzątku

Przygotowanie:
W 3 łyżkach wrzątku dokładnie rozpuścić 5 g cukru i zieloną herbatę AKI matcha. W większej misce ubić jajka z 40 g cukru. W innym naczyniu ubić śmietanę z resztą cukru (35g). Do miski z jajkami dodać rozpuszczony cukier z herbatą i dokładnie wszystko wymieszać. Całość przelać do naczynia z ubitą śmietaną. Wszystko razem dobrze zmiksować, przelać do pojemnika z wieczkiem i włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny.

Jeśli przepis wydał Ci się smaczny, zapraszamy do naszego sklepu po matchę!

Do sklepu

zielone ciasteczka
szachownice

Składniki (ok. 20 sztuk):
120 g masła
60 g cukru
1 żółtko
15 g sproszkowanej zielonej herbaty AKI matcha
185 g mąki

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, dokładnie wymieszać i odstawić aż masa nabierze miękkości. Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać 100 g mąki, a do drugiej 85 g mąki i 15 gramów zielonej sproszkowanej herbaty AKI matcha. Połowę utartego z cukrem masła dodać do miski z samą mąką, a drugą połowę do miski z mąką i herbatą AKI matcha. Wyrobić ciasto i uformować w wąskie prostokąty o długości ok. 18 cm. Zawinąć osobno w folię i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. 
Zmrożone lekko ciasto przekroić równo na pół, a następnie połączyć tak, by powstała szachownica. Ważne, by maślane i herbaciane połówki były tej samej długości i szerokości. Całość zawinąć w folię i włożyć z powrotem do zamrażalnika na ok 40-50 minut. Wyjąć ciasto i pokroić je na plasterki. Piec 15 minut w rozgrzanym do 190 ℃ piekarniku.

Brzmi pysznie, prawda?

Do sklepu

drożdżówka
z matchą

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki zwykłej
1 jajko + mleko (razem 210ml)
30 g masła
30 g cukru
5 g soli
6 g drożdży instant
Herbaciana masa:
20 g mąki zwykłej
5 g mąki ziemniaczanej
40 g cukru
6 g sproszkowanej zielonej herbaty AKI matcha
40 g skondensowanego mleka
80 g mleka
Białko z jednego jajka
10 g masła
Przygotowanie:
Z podanych wyżej składników wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Zagnieść raz jeszcze, przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut. W między czasie przygotować masę z zielonej herbaty. W rondelku wymieszać ze sobą mąkę zwykłą, ziemniaczaną, cukier i sproszkowaną herbatę AKI matcha. Powoli dodawać mleko i mleko skondensowane cały czas mieszając i uważając, by nie powstawały żadne grudki. Postawić na ogniu i cały czas mieszając podgrzewać masę przez ok. 2 minuty. Zdjąć na chwilę z ognia, dodać białko i wymieszać. Raz jeszcze podgrzać ok. 1 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Masę przełożyć na folię spożywczą i w formie czworokąta o wymiarach 15×18 zawinąć i zamrozić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na tyle, by można było zawinąć w nie masę herbacianą. Położyć masę i szczelnie zawinąć w kopertę. Ciasto rozwałkować i złożyć na 3 części.
Następnie znów rozwałkować i znów jednakowo złożyć. Czynność tą powtórzyć 3 razy. Powstałe ciasto przekroić na pół i zapleść warkocz. Ciasto włożyć do formy, spryskać wodą i odstawić do podwojenia objętości. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃. Przed włożeniem do piekarnika ponownie spryskać delikatnie wodą.

Jeśli potrzebujesz herbaty matcha, zajrzyj do naszego sklepu.

Do sklepu